BŘEZEN-OBDOBÍ JATER A ŽLUČNÍKU.

Nacházíme se v období hořkého ŽLUČNÍKU a vznětlivých JATER.

S příchodem nového roku, dle čínského kalendáře, pro naše tělo začíná jaro. Říká se mu „biologické“ a přichází zhruba o měsíc dříve než to kalendářní. V zimním období jsme si energii chránili uvnitř sebe, s jejím výdejem jsme byli spořiví. Nicméně od února dochází ke změně toku energie zevnitř směrem na povrch těla. Pro některé z nás je tento přechod náročný, a tak trpíme tzv. jarní únavou – můžeme cítit bolesti hlavy, fyzickou i psychickou únavu a špatnou náladu.

Je to známka toho, že naše tělo se probouzí ze zimního spánku a  potřebuje pročistit.

KAŽDÝ MŮŽE. KDYŽ CHCE… Naše tělo má obrovskou schopnost sebeléčení, jestliže to připustí hlava (ego). Věříme, že si můžeme sami pomoci? Pakliže ano, nejlépe, jak začít, je vyčistit tělo, a tím i mysl. Odlehčeme stravu, zkusme se zaměřit na pohanku, jáhly, polentu aj. Zároveň doplňme do těla živiny, po kterých náš organismus prahne.

Abychom se cítili dobře fyzicky i psychicky, jsou pro nás důležité zejména zelené potraviny, y brokolice klíčky, listová zelenina, ořechy, bobulovité ovoce a všechny potraviny s kyselou chutí.

ŽLUČNÍK je ve zvýšené zátěži.

Je to logické a není divu. Jde o důsledek nadměrné konzumace tučných, sladkých a smažených jídel, která nám v zimě a zejména ve vánočném období velice chutnala. A  také emocí, jako jsou křivdy, hořkosti, nespokojenosti, které se derou navenek.

Začněme tedy od ŽLUČE.

Jak tato tekutina chutná, víme všichni, kterým se někdy „obrátil žaludek naruby“.“

Hořkost nad hořkost. Ale důležitá. Žluč je nezbytná pro zpracování tuků, které přijímáme v potravě, ale napomáhá i vstřebávání živin, neutralizuje škodliviny, jedy, cholesterol, tlumí kyselý obsah žaludku. Vytváří se v játrech, odkud odtéká přímo do dvanácterníku anebo se hromadí ve vaku hruškovitého tvaru – žlučníku.

Ten slouží jako zásobník, v němž se žluč zahušťuje a podle potřeby dále využívá při trávení. Denní produkce žluče se odhaduje na půl až jeden litr. Záleží na tom, co jíme.

S každou částečkou tuku, ostrého koření, česneku, cibule, luštěnin a majonéz stoupá. Je-li žlučník soustavně přetěžován, dojde k problémům. Projeví se nadýmáním, říháním, bolestí na pravé straně pod žebry, bolestmi kolen, ramen, loktů, hlavy.

Už tyto první signály by měly člověka varovat. Mohlo se stát, že ve žluči se začaly ‒ například v důsledku nadbytku cholesterolu ‒ vytvářet kameny či jakési bláto, písek. Kameny mohou vést k dalším komplikacím. K zánětu žlučníku a ucpání žlučovodů a celkové přetížení i JATER.

A proto je dobré dodržovat půst, což již věděli naši předkové, a nebo provádět detoxikaci pomoci hořkých bylin a některých známých technik.

Zde je moje nejoblíbenější metoda detoxikace žlučníku a jater. http://rodinnezdravi.cz/jarni-hratky-s-jatry-a-zlucnikem/