Podle odborníků z italského vědeckého institutu v Cagliari a Sardinii se při nadměrném požívání čokolády vypěstuje návyk na tuto pochutinu za pouhých 21 dní. Důvodem rychlého návyku jsou látky, které jsou v čokoládě obsaženy, a které lidské tělo vnímá pozitivně-především theobromin (je podobný kofeinu) esenciální kyselina tryptofan, z niž vzniká serotonin (neboli tzv. hormon štěstí, ovlivňující např. spánkový režim, ale třeba i sexuální chutě) či fenylethylamin, který dokáže vyvolat stavy podobné zamilovanosti. V neposlední řadě se v čokoládě vyskytuje anandamid, jenž je, ve větší míře obsažen i v marihuaně. A jak se závislosti zbavit? Doporučuje se čokoládu nahradit jinými pochoutkami, nekonzumovat nic
sladkého ani při rozrušení a sportovat, aby se vyplavovaly správné hormony štěstí. Krásný den, přeji všem. Božena
